Nederland wil in 2050 geen aardgas meer gebruiken voor het koken en voor het verwarmen van huizen en andere panden. De verbranding van aardgas zorgt wereldwijd namelijk voor veel uitstoot van het schadelijke CO2. Daardoor stijgt de gemiddelde temperatuur op aarde snel en verandert het klimaat.

Als we in Nederland geen aardgas meer willen gebruiken, moeten we alle woningen, bedrijven, kantoren en instellingen aanpassen. Dat is een hele grote operatie. Ook omdat we nog niet voor alle situaties een goede oplossing hebben. Of omdat oplossingen nu nog te duur zijn.

Visie gemeente Berg en Dal

In de gemeente Berg en Dal heeft de gemeente de leiding bij het maken van de overstap naar andere energiebronnen. In de startnotitie “Op weg naar een Transitievisie Warmte onderaan deze pagina staat hoe we die overstap willen maken en wanneer. We willen in elk geval goede informatie geven. En inwoners ondersteunen met bijvoorbeeld subsidies.

Ervaring opdoen

We starten met kansrijke projecten. We werken al samen met enkele verenigingen van eigenaren (vve’s), lokale energiecoöperaties en de woningcorporatie Oosterpoort en Waardwonen. Zo boeken we resultaten. En zo krijgen we ervaringen die we elders opnieuw kunnen gebruiken.