Energie besparen
Isoleren en energie besparen hebben onze prioriteit. Want alle energie die we niet gebruiken, hoeven we ook niet op te wekken.
Financiering
Wilt u uw gebouw verduurzamen, maar heeft u niet genoeg financiële middelen? Dan kunt u ervoor kiezen om een subsidie aan te vragen of een lening aan te gaan.
Leningen
Verduurzaamt u uw woning, Vereniging van Eigenaren of school? Kijk dan eens hier, voor de Energiebespaarlening (externe link)van het Warmtefonds. Woningeigenaren kunnen ook terecht bij de Lening Toekomstbestendig Wonen van de gemeente en SVn. Verenigingen en stichtingen kunnen terecht bij de Stimuleringslening.
Subsidies
Naast leningen, zijn er ook subsidies voor het verduurzamen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende subsidies. Verenigingen van Eigenaren kunnen de Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars(externe link) aanvragen. Woningeigenaren kunnen gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor woningeigenaren.(externe link) Zoals u ziet, zijn er veel mogelijkheden om verduurzamen van uw pand te financieren. Wilt u meer inzicht en advies over financieringsmogelijkheden? Maak dan een afspraak met het Energieloket.(externe link)
Tips om energie te besparen
Energie besparen kan simpel zijn, zonder dat het veel geld kost. Denk aan het sluiten van deuren, korter douchen of het plaatsen van tochtstrips. Op de website van Milieucentraal (externe link)vindt u veel tips om energie te besparen. Zo bespaart u niet alleen energie, maar ook geld. Doet u dat al? Of wil u het groter aanpakken? Kijk dan eens op Verbeterjehuis (externe link)voor het isoleren of aardgasvrij maken van uw woning.
Energiecoach
Wilt u uw huis verduurzamen, maar weet u niet goed hoe? Dan kunt u de hulp inschakelen van een gratis energiecoach uit onze gemeente. De energiecoach helpt u om de kansen en mogelijkheden in uw huis te verkennen. Hoe kunt u uw energiegebruik zo laag mogelijk krijgen? Welke kleine maatregelen kunnen hierbij helpen? Hoe kunt u in uw situatie het best de woning isoleren? Hoe draagt u op die manier bij aan het beperken van gasverbruik en de CO2-uitstoot?
Wat doet de energiecoach?
De energiecoach bekijkt met u uw huis en vertelt u welke verbeterpunten er zijn. Hij/zij maakt een zogenaamde energiescan, maakt hiervan een rapport en maakt met u een stappenplan. Zo bekijkt u samen waar winst te behalen valt. Na een afgesproken periode neemt de energiecoach weer contact met u op om de geplande maatregelen door te nemen. Bij tussentijdse vragen kunt u de coach per mail om informatie vragen.
Hoe kunt u zich aanmelden?
Wilt u ook aan de slag met het energiezuiniger maken van uw huis? Meld u dan aan via ecoachbend@gmail.com. Vermeld daarbij uw naam, adres, telefoonnummer en e mailadres. U krijgt daarna informatie ter voorbereiding van het bezoek. Nogmaals: er zijn geen kosten aan verbonden. Wij verwachten wel dat de energiescan u aanspoort stappen te zetten.
Heeft u afgelopen najaar via de zogenaamde 'groene bon' aangegeven dat u het bezoek van een energiecoach op prijs stelt? Dan wordt u hier binnenkort over benaderd.
10 vrijwillige energiecoaches
Het Duurzaamheidscafé Berg en Dal heeft eind 2021 een oproep gedaan binnen de gemeente voor de werving van energiecoaches. De gemeente Berg en Dal heeft de kosten voor de opleiding van de energiecoaches en het adviestraject betaalt. 10 vrijwilligers hebben de opleiding gevolgd tot energiecoach. Zij zijn vanaf eind april 2022 inzetbaar voor huisbezoeken.