Welke regels gelden er voor het gebruik van een metaaldetector?

Lokale regelgeving; onze APV

Wij hebben in onze APV geen verbod opgenomen voor het gebruik van een metaaldetector. Er staat namelijk niets in onze APV omdat landelijke regelgeving al het een en ander heeft bepaald. Men mag bijvoorbeeld niet zomaar op iemand zijn grond gaan zoeken.

Altijd toestemming nodig van de grondeigenaar

 • Wilt u zoeken op particulier terrein (weiland, bouwterrein, bos etc.)? Daarvoor heeft u toestemming nodig van de eigenaar van de grond.
 • Wilt u zoeken op gemeentegrond (in openbaar groen etc.) Daarvoor geeft de gemeente u geen toestemming.

Landelijke regelgeving verbied het om:

 • Gericht te zoeken en te graven op plekken die gemarkeerd zijn als archeologische plekken.
  Op grond van artikel 11 van de Monumentenwet 1988 moet u een opgravingsvergunning hebben. In alle andere gevallen moet u toestemming hebben van de landeigenaar om het terrein te mogen betreden. Het is namelijk verboden om zonder vergunning of toestemming van de eigenaar/overheid te graven naar archeologische vondsten of sporen.
  Een voorbeeld is de Duivelsberg in Ubbergen; hier ligt namelijk een archeologisch rijksmonument. Om daar gericht te mogen zoeken en graven heeft u toestemming nodig van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
  Op welke plekken in de gemeente mag u nog meer niet zoeken omdat ze zijn aangewezen als archeologische plekken? Dat kunt u zien op de kaarten die op onze website staan.
 • Gericht te zoeken naar munitie
  Alleen bedrijven die voldoen aan gestelde eisen mogen zoeken naar munitie. Dit is geregeld in de “Regeling eisen civiele explosieven opsporingsbedrijven en opruimer explosieven”
 • Munitie voorhanden te hebben
  Op grond van de Wet wapens en munitie (hogere regelgeving) is het verboden om munitie voorhanden te hebben. Gaat u met een detector zoeken naar munitie en u vindt iets, laat het dan in de grond zitten en bel de politie via 0900-8844. Haalt u het uit de grond dan heeft u daarmee munitie voorhanden en bent u strafbaar. 

Het vinden van munitie of stoffelijke resten van gesneuvelde militairen

Deze informatie geven we altijd mee als iemand informeert naar de regels rondom het zoeken met een metaaldetector:

“Vindt u per ongeluk munitie of één of meerdere stoffelijke resten van gesneuvelde militairen? Raak het niet aan en bel meteen de politie via telefoonnummer 0900-8844. Zij schakelen de EOD en/of de Bergings- en Identificatie Dienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) in. U kunt meer lezen over de berging van stoffelijke resten van militairen.