Wilt u een aanpassing doen aan of bij uw woning voor mantelzorg? Als u een officiële zorgindicatie heeft van de gemeente, dan heeft u hiervoor geen omgevingsvergunning nodig. Kijk voor u begint met bouwen of uw bouwwerk aan de voorwaarden voldoet(externe link).

Om welke aanpassingen gaat het?

Steeds vaker zorgen mensen zelf voor dierbare naasten die langdurig ziek zijn. We noemen dit ‘mantelzorg’. De overheid wil deze zorg stimuleren. Onder andere door het eenvoudiger te maken om aanpassingen te doen aan de woonomgeving. De aanpassing aan uw woning kan gaan om bijvoorbeeld een tijdelijke aan- of uitbouw van het huis of het plaatsen van een unit in de tuin inclusief keuken, badkamer en sanitair.

Wat als de mantelzorg stopt?

Als u geen mantelzorg meer verleent, dan mag u de bouwwerken ook niet meer als zodanig gebruiken. In de praktijk betekent het vaak dat u aangebrachte woonvoorzieningen weer moet verwijderen. Heeft u vragen over de regeling, neem dan contact met ons op.

Wat is mantelzorg?

Niet alle zorg is mantelzorg. Hier zijn regels voor. Die zeggen onder andere iets over de intensiteit van de zorg, de omvang ervan (maximaal aan een 2-persoonshuishouding) en de bedoeling ervan (gericht op zelfredzaamheid en participatie). Veel informatie over mantelzorg vindt u op www.mezzo.nl(externe link).

Geen subsidie

Er wordt geen subsidie verstrekt voor het aanpassen van de woning of het plaatsen van een unit in verband met mantelzorg

Heeft u vragen?

Heeft u vragen over dit onderwerp, dan kunt u contact opnemen met de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN) via telefoonnummer 024 7517700 of via e-mail info@odrn.nl. De ODRN heeft ook een website www.odregionijmegen.nl(externe link).