De gemeente stimuleert en ondersteunt vrijwilligerswerk op verschillende manieren. Omdat een samenleving niet kan zonder vrijwilligers, zonder mensen die zich inzetten voor bijvoorbeeld een sportvereniging, de buurt en in de zorg. Allemaal leveren ze een onmisbare bijdrage. 

Nota Vrijwilligerswerk

In de nota Vrijwilligerswerk 2022-2026 staat wat een vrijwilliger van de gemeente kan verwachten. Zo heeft de gemeente bijvoorbeeld ieder jaar geld voor cursussen om vrijwilligers te ondersteunen. Maar in de nota staan nog veel meer acties waarmee de gemeente vrijwilligers wil verbinden, versterken en waarderen.

De acties die in de nota staan hebben we niet zelf verzonnen. We hebben gesproken met onze vrijwilligers en stichtingen/verenigingen die afhankelijk zijn van vrijwilligers. Want zij weten het beste waar vrijwilligers tegenaan lopen. Wat gaat er goed en wat kan beter? De antwoorden op deze vragen hebben we verwerkt in de nota.

Vrijwilligersverzekering

De gemeente Berg en Dal biedt via de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een verzekering aan voor inwoners die vrijwilligerswerk doen. U kunt geen vergoeding van de gemeente krijgen voor vrijwilligerswerk.

Vrijwilligerssteunpunt en vacaturebank

Heeft u vragen over vrijwilligerswerk? Neem dan contact op met het Vrijwilligerssteunpunt.

Wilt u zelf als vrijwilliger aan de slag? Of zoekt u vrijwilligers? Bezoek dan de digitale vacaturebank. In de digitale vacaturebank vindt u ook een talentenbank. Hier kunt u als vrijwilliger uw eigen talenten benoemen en kunnen stichtingen en verenigingen op u reageren.