De gemeente stimuleert en ondersteunt vrijwilligerswerk op verschillende manieren. Omdat een samenleving niet kan zonder vrijwilligers, zonder mensen die zich inzetten voor bijvoorbeeld een sportvereniging, de buurt en in de zorg. Allemaal leveren ze een onmisbare bijdrage. 

 

Hoe werkt het?

Wat staat er in de nota Vrijwilligerswerk?

In de nota staat wat een vrijwilliger van de gemeente kan verwachten. Zo heeft de gemeente bijvoorbeeld ieder jaar geld voor cursussen om vrijwilligers te ondersteunen. Maar in de nota staan nog veel meer acties waarmee de gemeente vrijwilligers wil verbinden, versterken en waarderen.

Waar lopen vrijwilligers tegenaan?

De acties die in de nota staan hebben we niet zelf verzonnen. We hebben gesproken met onze vrijwilligers en stichtingen/verenigingen die afhankelijk zijn van vrijwilligers. Want zij weten het beste waar vrijwilliger tegenaan lopen. Wat gaat er goed en wat kan beter? De antwoorden op deze vragen hebben we verwerkt in de nota.

Vrijwilligersverzekering

De gemeente Berg en Dal biedt via de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een verzekering aan voor inwoners die vrijwilligerswerk doen. U kunt geen vergoeding van de gemeente krijgen voor vrijwilligerswerk.

Wat moet ik doen?

Vrijwilligerssteunpunt

Heeft u vragen over vrijwilligerswerk? Wilt u zelf als vrijwilliger aan de slag? Of zoekt u vrijwilligers? Neem dan contact op met het vrijwilligerssteunpunt via: www.vrijwilligerswerkgelderland.nl/bergendal. Daar vindt u ook een vacaturebank. Hier ziet u welke vacatures er voor vrijwilligers in onze gemeente zijn. Stichtingen/Verenigingen kunnen hier hun vacatures plaatsen.

Naast de vacaturebank is er ook een talentenbank. Dit werkt net anders. Hier kunt u als vrijwilliger uw eigen talenten benoemen en kunnen stichtingen/verenigingen op u reageren.