Ontmoeten en meedoen

Inloop en ontmoetingHeeft u zin in gezelschap en een praatje? Samen iets leuks doen? Dat kan bij een van de inloop- en ontmoetingsruimten in de gemeente. Inloop en Ontmoeting is voor alle inwoners van de gemeente, jong en oud. U kunt zo binnenlopen voor een praatje, een kop koffie, samen eten of een activiteit.Inloop en Ontmoeting Berg en Dal - Forte Welzijn(externe link)
Heel veel activiteiten via Forte Welzijn

Forte Welzijn organiseert samen met inwoners activiteiten voor jong en oud. Activiteiten zoals:

 • Yogalessen
 • Vrouwenzwemmen
 • Samen werken in een moestuin
 • Buurtsoepje en samen koken
 • Wandelen

In alle dorpen in onze gemeente is wat te doen. U kunt meedoen. Kijk op de website.

Berg en Dal | Forte Welzijn(externe link)
Leren fietsen bij STEP

Stichting STEP organiseert fietslessen. De fietscursus bestaat uit 12 lessen van 1,5 uur. Eerst een half uur verkeersles en dan een uur in de praktijk oefenen. In de les oefen je op een rustige plek op fietsen van STEP.

In het voor- en najaar starten cursussen voor volwassenen op 4 plekken:

 • Nijmegen Oud-West
 • Dukenburg-Meijhorst
 • Neerbosch-Oost
 • Hatert
VoorleesExpressDe VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen met een taalachterstand extra aandacht krijgen. Een half jaar lang komt er een vrijwilliger bij een gezin thuis om voor te lezen en taalspelletjes te doen zodat de ouders het later kunnen overnemen.VoorleesExpress - vrijwilligerswerk vol taal- en leesplezier | VoorleesExpress(externe link)
Bijzonder Berg en DalIn onze gemeente organiseren inwoners bijzondere dingen voor elkaar. Een paar initiatieven hebben we de afgelopen jaren in het zonnetje gezet. Mooie ontmoetingen!Bijzonder Berg en Dal | Berg en Dal

Vrijwilligerswerk

De gemeente stimuleert en ondersteunt vrijwilligerswerk op verschillende manieren. 

Ontmoeten voor kinderen en jongeren

PeutercafeHier wisselt u ervaringen en tips uit met andere ouders over wat u meemaakt met uw peuter. Natuurlijk is uw peuter ook welkom. Vaak is er een thema verbonden aan de bijeenkomst. De toegang is gratis.
JongerenwerkJongerenwerk is er voor alle jongeren in de gemeente Berg en Dal. Heb je een goed idee, dan kunnen jongerenwerkers je helpen om dit voor elkaar te krijgen. Ook bieden jongerenwerkers een luisterend oor wanneer je daar behoefte aan hebt

De Nederlandse taal leren

TaalcafeVoor iedereen die Nederlands wil oefenen. In het taalcafé praat u met andere mensen die de Nederlandse taal willen leren én met Nederlanders die helpen met oefenen. Het is gratis en is in de bibliotheken in Groesbeek, Leuth en Millingen aan de Rijn. U hoeft zich niet aan te melden.

Via onderstaande link krijgt u meer informatie over data en locaties.

Taalmaatjes

Vrijwillige taalmaatjes geven taalondersteuning aan mensen die de Nederlandse taal onvoldoende beheersen. De taalmaatjes helpen statushouders die Nederlands willen leren of hun Nederlands willen verbeteren.

Taalmaatje en statushouder stemmen gewenste locatie en tijdstip samen af. 

Zoekt u een taalmaatje? Of wilt u graag een taalmaatje worden? Dan kunt u zich aanmelden bij:

Christiane Langenberg
06-43 43 43 54 c.langenberg@bergendal.nl  

Nederlands leren bij het ROCVoor volwassenen die niet (meer) inburgeringsplichtig zijn en de Nederlandse taal willen verbeteren.Nederlands voor anderstaligen (roc-nijmegen.nl)(externe link)
Nederlandse taal leren bij Step

Taallessen op verschillende niveaus.

 • Spreekles
 • Schrijfles
Taalles - STEP Nijmegen(externe link)
VoorleesExpress De VoorleesExpress zorgt dat kinderen van 2 tot 8 jaar met een taalachterstand extra aandacht krijgen. Een half jaar lang komt er een vrijwilliger bij een gezin thuis om voor te lezen en taalspelletjes te doen zodat de ouders het later kunnen overnemen.VoorleesExpress - vrijwilligerswerk vol taal- en leesplezier | VoorleesExpress(externe link)
Leesgroep bibliotheek Groesbeek1 keer in de 14 dagen is er een leesgroep in de bibliotheek in Groesbeek. Voor deze leesgroep is aanmelding vereist.

Wilt u zich aanmelden? Of meer informatie? Kijk op:

Wandelen 

Wandelen op woensdag en maandag. 

Voor iedereen die van wandelen houdt en graag in contact wilt komen met mensen uit verschillende culturen.

Iedere woensdag van 10.00 tot 12.00 uur voor iedereen die van een stevige wandeling houdt.

Iedere maandag van 10.30 tot 12.30 uur voor mensen die rustiger en korter willen wandelen.

Kijk voor meer informatie op de volgende pagina onder het kopje 'In beweging':

Inburgeren

Inburgeren onder Wet Inburgering 2013

Inburgeraar is zelf verantwoordelijk voor haar/zijn inburgering en de wijze waarop. Inburgeraar kiest zelf de inburgeringscursus uit. 
Link: www.zoekinburgerschool.nl  

Inburgering onder Nieuwe Wet Inburgering 2021

De gemeente begeleidt inburgeringsplichtige bij de inburgering. Iedereen krijgt een inburgering op maat via de gemeente.